Delen

Datum

Titel

Locatie

“Perinatale sterfte onder Surinaamse vrouwen”


In vergelijking met andere Europese landen heeft Nederland een hoge perinatale sterfte. Er overlijden gemiddeld 10 op de 1000 baby’s voor, tijdens of na de geboorte. Uit verschillende Nederlandse onderzoeken blijkt dat niet-westerse vrouwen een hoger risico hebben op perinatale sterfte.

Uit onderzoek van Nizaar Makdoembaks, oud huisarts in de Bijlmer, blijkt vooral een verhoogd risico bij Surinaamse, Antilliaanse en Ghanese vrouwen. Volgens drs. Makdoembaks spelen naast gedrag- en sociaal economische factoren, de kwaliteit en organisatie van de zorg rondom zwangerschap en geboorte een cruciale rol.

Recentelijk heeft ook het Tweede Kamerlid mw. Khadija Arib (PvdA) vragen gesteld over de hoge babysterfte in de Bijlmer.

 

De Vrouwencommissie van het Surinaams Inspraak Orgaan organiseert met inleiders, panelleden, organisaties en overige genodigden een mini seminar over perinatale sterfte onder Surinaamse vrouwen.

Doel van deze bijeenkomst is kennisuitwisseling, het aandragen van bouwstenen om de hoge babysterfte onder Surinaamse vrouwen terug te dringen en om na te gaan hoe breder aandacht voor dit probleem kan worden gerealiseerd.

 

Het seminar vindt plaats op zaterdag 8 september 2012 van 13.00 uur tot 18.00 uur in het Van der Valk Hotel, Stationsweg 91 te Breukelen. U kunt zich aanmelden tot uiterlijk maandag 3 september 2012 (het aantal plaatsen is beperkt). Graag ontvangen wij uw aanmelding z.s.m. per e-mail: info@sioweb.nl